Cara-cara
- Untuk memudahkan kita memasak laksa. Kita rendamkan terlebih dahulu laksa tersebut ke dalam air suam/biasa. Kemudian, baru ikut rebuskan laksa ke atas dapur ya.
- Ikan pula, kita rebus dan ambil isinya. Sebaiknya air rebusan ikan itu kita tak payah buang. Kita boleh guna untuk masak kuah laksa itu nanti. Jadi kita asingkan terlebih dahulu.
- Blend isi ikan itu tadi kemudian asingkan dan kita blend pula tulang ikan dan tapis airnya.
- Kisar bawang besar, belacan dan cili kering/cili kisar bersama air rebusan ikan tadi.
- Masukkan dalam periuk bahan-bahan yang siap dikisar tadi, bersama asam keping, daun kesum dan juga bunga kantan.
- Masak dengan api perlahan dan biarkan merenih buat seketika. Kita masak kuah laksa dengan api yang perlahan ini supaya, kuah yang dimasak ini lebih tahan lebih lama. Tak cepat basi.
- Masukkan garam dan penambah perisa mengikut kesukaan.
- Sudah siap. Bolehlah anda, menjamu selera. Mudah kan. ^___^
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment